Stand van zaken 2024

Sinds 23 november 2022 is het verplicht om bij de verkoop van een gebouw dat vóór 2001 is gebouwd, een asbestattest te laten opmaken. Dit attest geeft aan of een gebouw asbestveilig is en informeert de koper of de eigenaar over de asbesttoepassingen die aanwezig zijn in het gebouw.Sinds de invoering van de verplichting - nu 2 jaar geleden -  zijn er 284 876 attesten opgemaakt. 41 % van deze asbestattesten geeft aan dat er geen asbest is gevonden. Bij de overige attesten, ongeveer 6 op de 10, is minstens één asbesttoepassing aangetroffen. 60 % van de onderzochte gebouwen is asbestveilig waarvan 19% toch asbest bevat maar zonder risico voor de gezondheid of het leefmilieu als het veilig wordt beheerd.Tegen 2032 moet elke eigenaar van een gebouw van voor 2001 beschikken over een asbestattest.

Lees meer »

Bloembakken

Er worden nog steeds producten met asbest verkocht, ondanks dat de verkoop van asbesthoudende materialen al 25 jaar verboden is vanwege hun kankerverwekkende eigenschappen. Toch zijn bloembakken, tuinmeubels en zelfs hondenhokken van asbestcement gemakkelijk te vinden, zowel in winkels als op tweedehandssites. Soms worden er zelfs hoge bedragen voor gevraagd, terwijl de gezondheidsrisico’s er gratis bij komen.

Lees meer »

Ademloos

Filmmaker Daniël Lambo groeide op tussen het asbest van Eternit in Kapelle-op-den-Bos...

Lees meer »

Huwelijkscontract

Bij de verkoop of schenking van een woning is het noodzakelijk om een asbestattest te hebben, maar dit geldt ook in het geval van eigendomsovergang door huwelijk. Dit asbestattest is een document dat de aanwezigheid of afwezigheid van asbest in een gebouw certificeert. De verplichting om een asbestattest te hebben bij eigendomsoverdracht, zoals verkoop, schenking of zelfs door huwelijk, is ingesteld om toekomstige eigenaren te informeren over mogelijke gezondheidsrisico’s die verband houden met asbest in de woning.

Lees meer »

Faiencetegels

De lijmlaag achter faiencetegels, dan gaat het over een cementgebonden lijmlaag. Je zal hier nooit de zwarte lijm terugvinden zoals bij de vinyltegels.

Lees meer »

Asbest en de Europese Unie

Hoewel asbest in de EU sinds 2005 verboden is, zit het nog steeds in oudere gebouwen. Het vormt dan ook met name een bedreiging voor de gezondheid tijdens renovaties van gebouwen, wanneer asbest­houdende materialen van hun plaats worden gehaald en werknemers de vrijgekomen vezels inademen. Maar liefst 78% van alle vormen van beroepskanker houdt mogelijk verband met de blootstelling aan asbest.

Lees meer »